Популярне

Два шведських бізнес-гіганта готові зайти в Україну

123

 

Експерти запевняють, що відсутність всесвітньо відомих компаній на ринку країни не завжди свідчить про його відсталість. 

Експерти запевняють, що відсутність всесвітньо відомих компаній на ринку країни не завжди свідчить про його відсталість. 
 
В Україні знову заговорили про шанси на прихід до країни всесвітньо відомого шведського меблевого бренду IKEA. Цього разу приводом стала заява голови правління компанії "Мандарин Плаза" Олександра Черницького, який планує побудувати новий торгово-розважальний центр на місці київського льодового стадіону. За словами Черницького, IKEA може стати орендарем цього ТРЦ, будівництво якого має розпочатися восени поточного року.
 
"IKEA дивиться в наш бік. Їхні наміри вже озвучені, представники спеціально сюди приїжджали, зустрічалися", – заявив бізнесмен. Навіть в самій шведської компанії повідомили, що дійсно надали франшизу для ринку країни. "Але поки у нас немає точної дати про відкриття торговельної мережі", – відзначили в IKEA.
 
Це далеко не перша спроба компанії зайти на український ринок. IKEA планувала побудувати магазин під Києвом з моменту відкриття київського офісу в 2005 році, але так і не змогла купити землю для цієї мети на тлі суперечок з місцевою владою.
 
У квітні 2012 року тоді ще міністр економічного розвитку і торгівлі, а нині президент України Петро Порошенко заявив в інтерв’ю агентству Bloomberg: "IKEA – це не тільки спосіб мати доступні якісні меблі, IKEA – це символ. Якщо IKEA не дозволяють потрапити на ринок, страждає НЕ компанія, страждає Україна", – заявив тоді Порошенко, наполягаючи на необхідності відновити довіру інвесторів до країни. У березні 2016 року офіційний представник компанії Кайса Йоханссон заявила українським ЗМІ, що IKEA не планує виходити на український ринок.
 
Подібні чутки огортають і інші відомі на Заході, але відсутні в Україні бренди, серед яких і шведська марка одягу, взуття та аксесуари H&M. Про зацікавленість шведів в українському ринку з посиланням на власні джерела в грудні 2016 року писало видання ЛігаБізнесІнформ. Журналісти тоді повідомили, що директор з розвитку нових ринків компанії Маттіас Ламберг відвідав Україну, оглянувши ряд столичних ТРЦ. Втім, трохи пізніше в прес-службі H&M повідомили, що в 2017 році бренд не планує відкривати в країні свої магазини.
 
Ризикована країна
 
За словами фахівця відділу продажів цінних паперів інвесткомпанії Dragon Capital Сергія Фурси, до заяви Черницького про нібито зацікавленості IKEA орендою торгових площ в Києві варто ставитися обережно.
 
"Сама фраза, що вони дивляться в цей бік, свідчить про те, що конкретних домовленостей поки немає", – говорить експерт. Тому, на його думку, поки говорити про серйозність намірів шведського меблевого бренду не варто.
 
Перешкодою на цьому шляху може стати корупція, адже IKEA відома тим, що не дає хабарів, вказує фахівець.
 
Єдине, що може переважити побоювання корупційних ризиків, говорить Фурса, це можливість вийти на ненасичений ринок на тлі значної платоспроможності населення. Втім, Україна, на думку експерта, поки що не відповідає і цим критеріям – тут є велика кількість торгових центрів, а населення поки оговтується від економічних негараздів.
 
Але, якщо одні західні бренди коливаються виходити на ринок України, інші на ньому давно присутні. За словами виконавчого директора Центру економічної стратегії Гліба Вишлінського, на рішення брендів виходити на конкретний ринок впливає ряд ризиків, частина з яких є унікальними для кожної компанії, інші ж однаковим чином впливають на поведінку інвесторів. Серед останніх, за словами експерта, для таких брендів, як IKEA, дійсно важливі і можливість вести бізнес без порушень закону, і купівельна спроможність населення.
 
"І хоча позиції України в рейтингу Doing Buisness виросли – влада спростила валютне регулювання, а з огляду на макроекономічну стабільність прогнози є позитивними – це важко назвати проривом, який би принципово змінив стратегії західних брендів в нашому регіоні", – говорить Вишлінський.
 
Відсутність на ринку – не завжди ознака відсталості
 
Втім, відсутність брендів на конкретному ринку не завжди свідчить про його відсталість в порівнянні з сусідами, додає Вишлінський.
У разі H&M в Україні широко представлені його конкуренти аналогічного цінового сегменту, що свідчить про наявність попиту і реалістичності успішної роботи в країні. У той же час шведський бренд присутній в набагато менш перспективній з точки зору розмірів ринку Грузії.
 
На український роздрібний ринок банківських послуг, незважаючи на всі застереження ще в 2006 році успішно вийшов французький банк BNP Paribas, купивши контрольний пакет акцій УкрСиббанку. "Мало в яких країнах Східної Європи він представлений в роздрібному сегменті", – говорить експерт.
 
Цю тезу підтверджує і Фурса, за словами якого вимоги конкретних брендів в перспективних ринків дуже індивідуальні, тому кожен кейс варто розбирати окремо.
 
Так, нерівне уявлення в країнах регіону може бути викликане змінами в стратегії компаній. Вишлінський розповідає, що до фінансової кризи 2008 року багато компаній займалися активною географічної експансією, потім змінили ці плани. Це, на думку експерта, привело до появи на картах "білих плям", на місці країн, куди певні бренди не встигли зайти до різкої зміни своїх намірів.
"У такому випадку змусити конкретні компанії все ж вийти на певний ринок може тільки щось екстраординарне, але Україна поки нічого подібного не демонструє", – говорить Вишлінський.
IKEA

businessua.com
Всі статті автора

Бізнес

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією